Fotografie Colaj Geneva 2018

Invenție brevetată prezentată de inventatorii sibieni la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva 2018

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost prezentă în perioada 11-15 aprilie 2018 la cel de-al 46-lea Salon Mondial de Invenţii de la Geneva, Elveția, eveniment internațional de mare prestigiu în acest domeniu în lume. Anul 2018 a adus un plus de valoare  incontestabilă noutăților pe plan mondial prezentate în domeniul inventicii și al transferului de tehnologie. Salonul Mondial de Inventică de la Geneva este considerat de specialiști cel mai important și cel mai prestigios Salon Mondial de Inventică din lume. Salonul este organizat anual de Guvernul Federal Elvețian, statul și orașul Geneva și de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO). În anul 2018 au participat 40 de țări de pe 5 continente, 822 de expozanți (record) care au prezentat 1100 de invenții, pe o suprafață utilă de 9000 mp. Dintre participanți 78% au fost companii, universități și instituții de stat și 22% au fost investitori si cercetători privați. Organizațiile elvețiene au reprezentat aproximativ 9% dintre expozanți restul de 91% fiind expozanți străini. Salonul a avut în acest an un număr de 31.050 de vizitatori.

România a prezentat în competiția de la Geneva un număr total de 36 de invenții, acestea fiind selectate prin concurs de către o Comisie internațională de specialiști a Ministerului Cercetării și Inovării. Pentru cele 36 de invenții a existat finanțare din partea statului român (taxa de participare pentru fiecare invenție selectată a fost plătită de statul român). Cele 36 de invenții selectate spre a fi prezentate la Geneva au reprezentat aproximativ 55% din totalul invențiilor înregistrate în competiție în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării. Am avut satisfacția și bucuria ca invenția brevetată a universității sibiene să fie selectată ca îndeplinind punctajul din competiția desfășurată în prealabil de către Ministerul Cercetării și Inovării și să fie luată decizia de a fi înscrisă în concursul de la Geneva de anul acesta.

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost reprezentată la Geneva de Prof. univ. dr. Constantin OPREAN (membru în Juriul Internațional) și de Prof. univ. dr. Mihail Aurel ȚÎȚU (director Centrul Regional OSIM pentru Promovarea Protecției Proprietății Intelectuale de la Sibiu), cu o invenție brevetată din domeniul dispozitivelor de prelucrare și control, aplicabilă atât în inginerie mecanică, în inginerie medicală cât și în medicină (chirurgie). Dispozitivul (Device for sharpening prismatic tools by round grinding) a fost proiectat și realizat sub forma unui prototip funcțional, iar echipa de inventatori este multidisciplinară și este formată din profesori universitari de la două universități românești: Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea Transilvania din Brașov, titularul invenției fiind Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Echipa de inventatori a acestui dispozitiv este formată din: ȚÎȚU Aurel Mihail, CIOARĂ Gheorghe Romeo, OPREAN Constantin, CIOARĂ Silviu Constantin, SABĂU Dan, DURDUN Emilia și RĂCHIERU Nicoleta. Invenția a fost încadrată de către Juriul International la Clasa A. După evaluare, Juriul Internațional de la Geneva format din 45 de experți internaționali a hotărât și a validat în unanimitate ca inventatorii acestei invenții brevetate să primească următoarele recunoașteri internaționale: Medalia de AUR la Clasa A cu Diploma de Excelență, Premiul Special al „International Technology Strategic Alliance” Hong Kong (ISTA) cu Diploma de Excelență, Premiul Special a Delegației oficiale din Portugalia cu Diploma de Excelență, Premiul Special a Delegației Oficiale din Egipt cu Diploma de Excelență și Premiul Special și Medalia de AUR a Delegației oficiale din Franța cu Diploma de Excelență.

Ca urmare a rezultatelor remarcabile, începând cu anul 2011, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost invitată să  acorde un premiu special, la festivitatea oficială finală de la Geneva și anume „Premiul Special LAUS INGENII CAUSA” pentru o invenție prezentată la Salon. În acest an, după o analiză oficială făcută de Juriul Internațional, Prof. univ. dr. Constantin OPREAN a decernat în numele Rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Prof. univ. dr. ing. Ioan BONDREA, acest premiu unor inventatori de la „Hong Kong Science and Technology Park” și anume inventatorilor SONG Aiguo, CHEN Dapeng, LI Huijun, XU Baoguo, pentru brevetul de invenție „Haptic pen utilizing active and passive actuators with real time force and vibro-tactile feedback enhancing the sense of interaction on touch screen devices, providing a novel approach to perceive virtual objects for visually impaired users”.

Jean-Luc Vincent, Președinte fondator al Salonului, a fost încântat și a spus: „După anul 2017, expoziția a luat o nouă dimensiune, păstrând în același timp filozofia ei fundamentală. Nivelul calității invențiilor prezentate crește în fiecare an”. Directorul General al Palexpo, Claude Membrez, a fost mulțumit de succesul din acest an și a spus: „Salutăm provocarea nesfârșită pe care o întâmpinăm în fiecare an pentru a găsi cei mai buni inventatori din întreaga lume. În acest an, numărul record de inventatori ne încurajează să continuăm eforturile pentru a crește și a consolida reputația acestui Salon Mondial de Invenții de la Geneva”. Gaëlle Grosjean, Director general al Salonului a spus: „A fost o perioadă de cinci zile incredibil de intensă de câte 9 ore pe zi, dar sunt încântată de rezultate, precum și de cei care au participat la Palexpo Geneva în 2018”.

Mulțumiri celor care au făcut posibilă participarea României și a universității sibiene la cel mai prestigios Salon Mondial de inventică din lume. Mulțumiri domnului Ministru al Ministerului Cercetării și Inovării, Nicolae BURNETE, care a condus delegația de inventatori a României în acest an la Geneva. Nu în ultimul rând mulțumiri cu totul și cu totul speciale SC Phonix Laser SRL Sibiu și personal domnului Director General ing. Dumitru ȘERBAN pentru sprijinul și suportul deosebit pe care îl acordă inventatorilor necondiționat de ani și ani de zile. Și în acest an, la Geneva, am fost înconjurați de oameni care ne iubesc și ne apreciază pentru ceea ce suntem și pentru ceea ce facem.

În spatele unor astfel de recunoaşteri internaționale este foarte multă muncă intelectuală dar și fizică ce nu este conștientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopți necesare pentru a aduce o invenție brevetată sub forma unui prototip funcțional în fața omenirii este impresionant dar este rezultatul pasiunii nemărginite și a speranței că pașii mici ar putea schimba în bine lumea. Toți inventatorii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se străduiesc să promoveze în țară și străinătate imaginea școlii de inventică de la Sibiu. Noi, cei de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, care am participat la acest concurs internațional de la Geneva, ne-am aflat pe podiumul celor laureaţi și am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin școlii noastre sibiene promovând într-un mediu extrem de elevat imaginea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în lume!

 

Sibiu, 28 aprilie 2018                                                       Echipa de inventatori a brevetului de invenție