Euroinvent1

Invenții brevetabile și inventatori

Expoziția Europeană a Creativității și Inovării EUROINVENT cu numărul 8 a avut loc la Iași, în Atrium Palas Mall, între 19 și 21 mai 2016, fiind organizată de Forumul Inventatorilor Români, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă „Europe Direct” Iași și Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, sub egida IFIA – International Federation of Inventors’ Associations și a WIIPA – World Invention Intellectual Property Associations.

Ediția din anul acesta a fost un eveniment complex ce a adunat sub același acoperiș 560 de invenții și teme de cercetare, din 43 de țări și a găzduit: Expoziția de Invenții și Cercetare, Conferința Internațională de Cercetare și Inovații, Salonul de Carte și Manifestări Artistice, Expoziția de Artă Vizuală.

Conferința Internațională în Cercetare și Inovații, este parte a EUROINVENT și a reunit elita cercetării academice, dar și ale unor cercetători și inventatori particulari, specialiști în domeniul Ingineriei și Științei Materialelor.

Expoziția Europeană a Creativității și Inovării EUROINVENT 2016 a promovat creativitatea românească în context internațional prin expunerea contribuțiilor școlilor consacrate de educație și cercetare de nivel academic, dar și a inventatorilor individuali. Expoziția a reprezentat un exemplu de bună practică mondială prin: diseminarea și promovarea rezultatelor cercetării științifice și inovării, încheierea de parteneriate de cercetare-inovare, crearea unor noi direcții de cercetare-dezvoltare-inovare, facilitarea transferului tehnologic de la inventatori la mediul de afaceri, implementarea invențiilor și recunoașterea științifică a contribuțiilor autorilor.

Categoriile reprezentate cu cel mai mare număr de invenții au fost: agricultură și industrie alimentară, medicină – sănătate, protecția mediului și energie, mecanică și procese industriale, electronică și informatică, securitate, construcții, știință domestică și noutăți practice. Aceste invenții aduse de companii, universități, dar și de inventatori privați, acoperă domenii de activitate extrem de diferite datorită diversității culturale și a  problemelor care diferă de la țară la țară.

Expoziția Europeană a Creativității și Inovării EUROINVENT 2016 s-a bucurat de prezență internațională, fiind prezente delegații oficiale din Croația, Egipt, Indonezia, Iran, Qatar, Maroc, Malaezia, Polonia, Spania, Federația Rusă și Ucraina, Marea Britanie, America de Nord și Coreea, Statele Unite ale Americii, Turcia și Taiwan.

Acordarea premiilor a fost decisă de un juriu internațional compus din specialiști, nume cu rezonanță în lumea cercetării şi inventicii din țară și străinătate.

Astfel, premiul pentru cel mai tânăr inventator i-a revenit echipei unui liceu vietnamez. Cei trei tineri: Nguyen Ba Hai, Nguyen Minh Nam și Do Thi Phuong au realizat un sistem de monitorizare a mediului cu alarmă la atingerea valorilor de poluare.

Mariana Rodica Ion, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM București a primit Premiul național pentru femeia inventator, iar Premiul internațional pentru femeia inventator a fost acordat unei inventatoare din Thailanda, Wilasinee Kositchaiwat. Premiul pentru Medicină i-a fost acordat Institutului pentru Medicină de Urgență din Republica Moldova.

Un produs foarte apreciat de juriul internațional a fost pudra compactă pe bază de nucă de cocos și orez realizată de Wilasinee Kositchaiwat din Thailanda.

Polonia a prezentat la ediția din 2016 a EUROINVENT  două invenții foarte interesante din domeniul alimentar. Una dintre acestea se referă la o tehnologie inovativă de uscare a cărnii de struț astfel încât să i se îmbunătățească proprietățile nutritive, iar cea de a doua se referă la o metodă de control a alergenilor din produsele pe bază de carne de porc.

Vietnamul a fost reprezentat cu succes de un grup de tineri cu o invenție ce se încadrează de asemenea în domeniul alimentar și se referă la un fotobioreactor de accelerare a creșterii algelor din familia Spirulina Platensis, ce sunt folosite ca și suplimente alimentare. Aceeași echipă de tineri a prezentat un sistem de monitorizare a mediului ce avea incorporată o alarmă de poluare.

Slovenia a prezentat o centură menită să relaxeze coloana vertebrală, ideală pentru cei care își petrec foarte multe ore la birou.

Invențiile prezentate la această ediție au fost deosebit de ingenioase și folositoare fiind foarte apreciate de juriul internațional.

Marele Premiu Euroinvent 2016, în valoare de 10.000 de lei, oferit de Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, i-a revenit tânărului Răzvan Marcuș de la Asociația Corneliu Group Cercetare-Inovare, pentru carcasa de smartphone care încarcă bateria acestuia prin transformarea luminii, temperaturii, mișcării, sunetului, semnalului de telefon, Wi-Fi, GPS în electricitate, eliminând astfel necesitatea încărcătorului și a prizei.

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a prezentat în competiție șapte invenții și un proiect de cercetare. Așadar: „Reactor de decontaminare a aflatoxinei M din lapte”, invenție realizată de o echipă coordonată de Ketney Otto; „Metoda de restaurare ecologică a cenușii de cărbune și/sau halde de steril” realizată de o echipă de autori coordonată de Horia Barbu; „Procedeu de obținere a unei compoziții de miere de salcâm cu adaos de extract antocianic de afine de pădure” invenție realizată de o echipă coordonată de Oancea Rodica Simona; „Batiu nervurat” și „Automat de presare hipocicloidal sferic, ecuatorial” invenții realizate de două echipe mixte coordonate de Mihail Țîțu, Cioară Gheorghe Romeo și Răceu Răzvan Alexandru într-o colaborare extrem de fructuoasă ULBS-Universitatea Transilvania din Brașov. Profesorul universitar și medic chirurg domnul Sabău Dan a coordonat două echipe de cercetare care au realizat invențiile  “Aspirator cu penetrație și cu priză de aer” și “Proteză şi procedeu de protezare esofagiană laparogastroscopică”, care au fost prezentate și apreciate la EUROINVENT 2016.

Proiectul de cercetare prezentat aparține domeniului medicinei dentare și a fost realizat de doamna Mona Ionaș. Fiind primul proiect care și-a propus identificarea capacității antocienilor, alcoolului, acidului tartric, apei, vinului roșu în inducerea modificărilor coloristice a mai multor clase de materiale compozite dentare în diferite condiții de preparare și măsurare a probelor, acesta a fost foarte apreciat de juriu și de către cei care au vizitat standul ULBS.  Prin acest proiect s-a dovedit că  antocienii au cel mai puternic efect colorant asupra materialelor compozite dentare.

Invențiile ULBS au fost extrem de apreciate, primind medalii de aur, de argint și o medalie de bronz. În plus, profesorul Mihail ȚÎȚU de la ULBS a primit un premiu pentru excelență în inovare de la WIIPA dar și premiul special din partea președintelui Juriului Internațional, profesor al Universității Malaysia Perlis, pentru devotament în domeniul inovării. De asemenea, ULBS a primit premiul special din partea Universității Malaysia Perlis pentru invenția “Batiu nervurat”, invenție care se referă la un batiu deschis, realizat în structură monobloc prin turnare, cu rigiditate sporită.

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentată la Iași de Prof. univ. dr. ing. și dr. ec. Mihail Aurel ȚIȚU, membru al juriului internațional, a apreciat eforturile și creativitatea inventatorilor prezenți la cea de a 8-a ediție a Expoziției Europene a Creativității și Inovării EUROINVENT 2016 prin decernarea unor premii speciale. Premiul special al ULBS a fost acordat echipei de inventatori formată din Prof. Ir. Dr. Muhd Fadhil Nuruddin, Amir Fauzi, Prof. Dr. Nasir Shafiq,  AP. Dr. Bashar S. Mohammed, Ahmad B. Malkawi de la Universiti Teklologi Petronas pentru invenția “GeoDeco“. Premiul special al ULBS a fost acordat de asemenea și Forumului Inventatorilor Români reprezentat de domnul Andrei Victor Sandu pentru excelență în inovare, reprezentanților universităților Maejo University și Changmai University din Thailanda pentru invenția “Enriched Omega-9 Fish Oil From Hibrid Freshwater Catfish By-product“. Invenția “The use of artificial insemination in falcon for the first time in the word“, realizată de Prof. Dr. Hazim Jabbar Al-Daraji de la Universitatea din Bagdad Iraq, a fost apreciată de ULBS, primind un premiu special.

Încurajarea și susținerea reală a activităților în domeniul inovării a devenit actualmente un imperativ extrem de important al politicilor tuturor țărilor înrolate în edificarea societății bazate pe cunoștințe. De aceea cei care vor reuși să încurajeze și să susțină creativitatea, inovarea și implicit cercetarea vor fi cei care vor culege roadele în viitor.

Trebuie păstrat în minte faptul că evoluția spectaculoasă a științei și tehnologiei, a noului, a lucrului făcut cu responsabilitate se datorează investiției în resursa creatoare.

 

Prof. univ. dr. Mihail Aurel ȚÎȚU

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Protecția Proprietății Intelectuale

Centrul PatLib din Sibiu

Fotografie

Fotografie