Imag1

Tineri inventatori de la ULBS pe podium la Chișinău în 2017

Tineri inventatori de la ULBS pe podium la Chișinău în 2017

 

Reprezentanții Universității “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au fost prezenți în perioada 14-19 noiembrie 2017 la cel de-al 15-lea Salon Internațional de Invenții de la Chișinău, Republica MOLDOVA și la Conferința Internaționala Inovațională (două evenimente internaționale desfășurate efectiv în perioada 15-18 noiembrie 2017), evenimente internaționale desfășurate sub directa organizare a Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) Moldova, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE Moldexpo având ca și susținători puternici pe Oficiul European de Brevete de la Munchen (EPO), Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale Geneva, Elveția (WIPO) și pe Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci București (OSIM).

Domeniul inventicii și al transferului de tehnologie a polarizat pentru patru zile pline atenția specialiștilor și a celor care sunt preocupați de inovare. Anul 2017 a adus un plus de valoare  incontestabilă noutăților pe plan mondial prezentate la Chișinău, unde universitatea sibiană a participat pentru prima dată.

Salonul Internațional Infoinvent și Conferința Internaționala Inovațională au fost direct susținute de Guvernul Republicii Moldova.

Au participat peste 10 de țări de pe 3 continente și peste 400 de expozanți care au prezentat peste 400 de invenții pe toată suprafața utilă a CIE Moldexpo. Detalii despre programul Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT” au fost oferite în cadrul Conferinței de presă susținută de Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, Directorul general al AITT, Roman Chirca și Directorul general al CIE Moldexpo, Arcadie Andronic. Din România au participat cele mai importante universități, institute de cercetare, inventatori privați și asociații profesionale. Au participat inventatori din România, Republica Moldova, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc etc, care au prezentat produse și servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de transfer tehnologic. Lucrările participanților au fost expuse în cadrul a 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte inovaționale și de transfer tehnologic; creația tinerilor; industrii culturale și creative.

Ceremonia oficială de deschidere a EIS „INFOINVENT” a avut loc pe 15 noiembrie 2017, la ora 11:00, în Pavilionul central al CIE Moldexpo. La festivitatea de inaugurare au participat membrii Guvernului Republicii Moldova, invitați din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova cu sediul la Chișinău, reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și naționale din domeniul proprietății intelectuale, reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și învățământ superior, inventatori, cercetători și tineri creativi. Au existat conferințe și seminarii, dar și ateliere de lucru.

Astfel, în perioada 15-16 noiembrie 2017, la Casa Vinului, a avut loc Conferința Inovațională Internațională cu genericul „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”. Evenimentul a fost organizat de AGEPI, în cooperare cu WIPO, având sprijinul Proiectului de asistenţă tehnică al UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”. Aflată la cea de-a treia ediție, conferinţa a abordat subiecte ce țin de politicile și strategiile internaționale în domeniul inovaţiilor și a proprietății intelectuale pentru creștere economică; rolul inovațiilor și al proprietății intelectuale în dezvoltarea afacerilor, respectiv, creșterea calității vieții; mecanismele de încurajare a inovațiilor și transferului tehnologic. Deschiderea conferinței a avut loc în data de 15 noiembrie 2017, ora 13:30. Aici ULBS, prin intermediul profesorului universitar Aurel Mihail Țîțu, a susținut la cererea organizatorilor un keynote speech intitulat „Creating a successful environment through visualization and evaluation of intangible assets in knowledge based organizations. Romania’s experiences”.

Joi, 16 noiembrie 2017, la ora 14:00, în Pavilionul central al Moldexpo, a fost organizat un master-class în domeniul împletitului din fibre vegetale (pănuși) prezentat de meșterul popular Natalia Cangea, cu participarea copiilor din cadrul Centrului de creație și agrement al copiilor din Criuleni, un master-class deosebit de interesant și educativ pentru toți participanții.

Vineri, 17 noiembrie 2017, la ora 10:00, în sala de conferințe a Pavilionului central al Moldexpo, a avut loc Bursa invențiilor “Finanțarea întreprinderilor inovaționale în cadrul Programului Orizont 2020”. Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic. Tot pe 17 noiembrie 2017, cu începere de la ora 11:00, în Pavilionul central al Moldexpo, a avut loc un Atelier de lucru privind informația de brevet și sistemul de validare. Evenimentul a fost organizat de AGEPI, în parteneriat cu EPO Munchen.

Conform programului expoziției, pe data de 17 noiembrie 2017, la ora 15.00, în incinta Pavilionului central al Moldexpo, a avut loc festivitatea de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”. De menționat este că această festivitate de premiere a fost organizată în prezența tuturor oficialităților, a inventatorilor și a presei. La festivitatea de premiere au fost prezenți reprezentanții OSIM, AGEPI, EPO și WIPO, personalități importante care au avut alocuțiuni demne de luat în considerare și în care au evidențiat în mod explicit contribuția ULBS pentru îmbunătățirea calității a tot ce înseamnă Proprietate Intelectuală la nivel mondial.

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, la ora 11:00, în incinta Pavilionului central al Moldexpo, AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, a organizat un Follow-up cu genericul „Industrii creative: de la idee la business”. În cadrul evenimentului, mai mulți speakeri din domeniul industriilor creative au împărtășit din experiența proprie și au vorbit despre potențialul substanțial al acestui sector care ar putea fi un atu important în dezvoltarea socială și economică a Europei de Est.

ULBS a participat cu un pachet de 8(opt) invenții brevetate sau în curs de brevetare. Aceste invenții au fost foarte bine apreciate de către organizatori primind recunoașterea celor două jurii și anume: Juriul format din Examinatori de la AGEPI și Juriul Internațional format din Experți acreditați la nivel Internațional. Modul în care au fost selecționați membrii din cel de-al doilea Juriu Internațional a fost bazat pe experiența acestora în domeniul Protecției Proprietății Intelectuale la nivel mondial.

ULBS a fost prezentă la Chișinău cu un prototip funcțional „Scaun de lucru la PC cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale”, prototip scara 1:1, într-o stare perfectă de funcționare, acesta fiind de fapt o invenție a universității sibiene. Inventatorii acestui prototip funcțional sunt: Ioan Bondrea, Mihail Aurel Țîțu, Constantin Oprean, Ion Mărginean, Alexandru Marcel Moldovan, Adrian Bogorin-Predescu. Invențiile prezentate de ULBS i-au avut ca inventatori și pe următorii: Sorin Borza, Diana Coman, Romeo Gheorghe Cioară, Durdun Emilia, Silviu Constantin Cioară, Nicoleta Răchieru, Letiția Oprean, Aurelia Grigoriu, Stela Ecaterina Drăgan, Luminița Ghimici. ULBS a fost prezentă la Chișinău și cu o serie de prototipuri funcționale din domeniul medical – chirurgical, scara 1:1, prototipuri utilizate în sala de operație la Spitalul Județean Clinic de Urgență din Sibiu, Secția Chirurgie II, în cadrul Departamentului de Cercetare, Aplicare și Implementare a Elementelor de Chirurgie Deschisă și Miniinvazivă Inovatoare (ULBS) și în cadrul Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică al Academiei de Științe Medicale, coordonată de Academician Prof. Univ. Dr. medic chirurg Dan Sabău. Împreună cu echipa sa de medici chirurgi, inventatori, domnul Academician Dan Sabău a realizat aceste prototipuri în cadrul unei consultări multicentrice (Sibiu-București) și multidisciplinare (Stomatologie, Chirurgie Generală, Oncologie). Inventatorii acestor prototipuri funcționale sunt: Dan Sabău, Mariana Sabău, Alexandru Dan Sabău, Andreea Marina Smarandache, Anca Dumitra, Cătălin Gabriel Smarandache.

La Chișinău, la aceste evenimente remarcabile au participat și au prezentat cele 8 invenții ale ULBS, prototipul – scaunul medical, prototipurile medicale chirurgicale următorii: Acad. Prof.Univ.Dr. Dan Sabău, Dipl.Ing. Adrian Bogorin-Predescu, Șef lucrări Dr.medic Alexandru-Dan Sabău, medic Oana Bogorin-Predescu și Prof.Univ.Dr.Habil. Mihail Aurel Țîțu. Rezultatele au fost de excepție, constând în medalii de aur și o medalie de argint. Nu toate cele 8 invenții prezentate au primit o medalie sau un premiu special.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a primit la Chișinău în anul 2017 cel mai important Premiu Special în inventică pe care l-a primit vreodată la un Salon Internațional de Inventică pentru invenția care se referă la Scaunul Medical premiu denumit Most Representative Participation in the Exhibition”, acesta fiind echivalent cu marele premiu pentru străini.

De asemenea trebuie evidențiată primirea de către ULBS și implicit de către inventatorii invențiilor prezentate la Chișinău în anul 2017 a unor Premii Speciale importante: Premiul Special din partea Korea University Inventions Associations KUIA din Coreea de Sud, Marele Premiu al Rectorului  Universității Tehnice a Moldovei Chișinău Republica Moldova, Premiul Special oferit de Institutul de Cercetări al Grădinii Botanice din Chișinău Republica Moldova pentru invenția care se referă la „Seră”, Premiul Special oferit „Inventarium Science” oferit de delegația din Portugalia, Marele premiu al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca România oferit de Rectorul universității pentru excelență în cercetare, Marele Premiu al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” din Republica Moldova oferit de Rectorul universității pentru contribuții remarcabile în domeniul cercetării aplicate, Marele premiul al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai I al României” Timișoara România oferit de reprezentantul Rectorului universității, Premiul Special acordat de Centrul de Sănătate Publică din Republica Moldova pentru rezultate valorice și prezentate și Premiul Special al Societății Inventatorilor din Banat din România.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în numele Rectorului Universității, a acordat Marele Premiu al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), respectiv Doamnei Director al AGEPI Lilia Bolocan, pentru modul exemplar și profesionist în care a organizat cele două evenimente internaționale, standardul fiind de excepție așa cum au afirmat reprezentanții celor două mari organisme mondiale EPO și WIPO, respectiv mari personalități ale lumii academice prezente acolo, academicieni, rectori și nu în ultimul rând cele șase televiziuni care au monitorizat încontinuu totul timp de 4 zile.

Trebuie făcută o precizare foarte importantă și anume suportul susținut pe care OSIM îl oferă mereu Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin intermediul Centrului PatLib din Sibiu (centrul este direct subordonat OSIM și EPO), prin taxele diminuate pe care le oferă universității, prin suportul logistic pe care ni-l oferă de la înființarea Centrului PatLib la Sibiu și până în prezent, prin școlarizarea repetată a experților internaționali români formați la OSIM, la EPO dar și la WIPO. Din toate cele menționate și subliniate, universitatea sibiană nu a avut decât de câștigat prin faptul că promovarea care s-a făcut prin intermediul realizărilor inventatorilor sibieni a adus onoare și recunoaștere pe plan internațional și implicit național pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Expoziția Internațională Specializată ”INFOINVENT” 2017 a reprezentat un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. A fost un eveniment major și REMARCABIL pentru întreaga comunitate științifică și inovațională a celor care au participat efectiv!

Din partea noastră, a celor care am reprezentat ULBS la Chișinău în anul 2017 cu succes și cu rezultate remarcabile, din partea noastră, a celor ce ne-am străduit să transportăm cu greu prototipurile amintite (mai ales scaunul medical), Vă rugăm să primiți urări de sănătate, bucurii, putere de muncă, echilibru și căldura sufletească, alături de încredințarea alesei considerații pe care V-o purtăm!

Sărbători Fericite și Crăciun Fericit !

La Multi Ani 2018 !

 

Sibiu, 24 decembrie 2017

 

Acad. Prof. Univ. Dr. Dan SABĂU

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Directorul Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică al Academiei de Științe Medicale

Directorul Departamentului de Cercetare, Aplicare și Implementare a Elementelor de Chirurgie Deschisă și Miniinvazivă Inovatoare (ULBS)

 

Prof. Univ. Dr. Habil. Mihail Aurel ȚÎȚU

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Director, Centrul PATLIB din Sibiu al OSIM-EPO-ORDA

http://www.osim.ro/CentreRegionale/CR-Sibiu.php

http://www.epo.org/searching-for-patents/helpful-resources/patlib/directory/details-id_90.html