Fotografie Iasi 2018 EUROINVENT

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – numărul 1 la Salonul Internațional de Invenții de la Iași EUROINVENT 2018

 

         Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost prezentă în perioada 17-19 mai 2018 la Salonul Internațional de Invenţii de la Iași, EUROINVENT 2018, eveniment desfășurat la Palatul Culturii din Iași. Anul 2018 a adus un plus de valoare  incontestabilă noutăților pe plan internațional prezentate în domeniul inventicii dar și al transferului de tehnologie la acest Salon Internațional de Inventică aflat la cea de-a 10-a ediție. Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași este considerat de specialiști cel mai mare salon de inventică din Sud-Estul Europei. Salonul este organizat anual de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Forumul Inventatorilor Români din Iași, Europe Direct Iași, sub egida IFIA (International Federation of Inventors Associations), WIIPA (World Invention Intellectual Property Associations) sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării și Inovării din Romănia. În anul 2018 la EUROINVENT Iași au participat inventatori și cercetători din 34 de țări, care au prezentat 572 de invenții și proiecte de cercetare iar numărul de vizitatori a fost de 7000. Dintre invențiile prezentate, 48% au fost din afara României și 52% din România (http://www.euroinvent.org/Report_Euroinvent_2018.pdf), (http://www.euroinvent.org).

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost reprezentată la EUROINVENT 2018 de o delegație condusă de Prof. univ. dr. Habil. Mihail Aurel ȚÎȚU (director Centrul Regional OSIM pentru Promovarea Protecției Proprietății Industriale de la Sibiu – Centrul European PatLib din Sibiu al OSIM-EPO). Au participat în cadrul delegației inventatori ai brevetelor de invenție prezentate la Salon: Șef Lucrări Dr. medic primar Alexandru SABĂU, Dr. Ec. Ilie BANU, Dipl. Ing. Adrian BOGORIN-PREDESCU, dar și 17 studenți de la specializările Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Ingineria Transportului și Traficului, de la Facultatea de Inginerie a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, din anul 3 și anul 4 de studii. Au fost prezentate Juriului Internațional (http://www.euroinvent.org/committees/jury/)  10 invenții, titular Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, două Prototipuri funcționale din domeniul medical (inventatori Acad. Prof. univ. dr. medic primar Dan SABĂU și Lector univ. dr. medic primar Alexandru Sabău) și un Prototip funcțional al invenției „Scaun pentru lucru la PC cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale”. Au fost prezentate efectiv două produse de tip alimentar (invenții) și anume „SANTE ROUGE, produs natural alimentar pe bază de ardei roșu dulce, zahăr și acid acetic” și „Produs natural alimentar, dietetic din flori de soc” inventatorii fiind IANCU Maria Lidia, BENEA Lidia, BENEA Daniela Debora și MAIER Alexandra Maria. Inventatorii care au conceput brevetele de invenție, titular Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, prezentate la EUROINVENT 2018 sunt de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Pitești, Spitalul Județean de Urgență din Sibiu, Continental Automotive Systems SRL Sibiu, thyssenkrupp Bilstein SA Sibiu: OANCEA Rodica Simona, DRĂGHICI Olga, IANCU Maria Lidia, BENEA Lidia, BENEA Daniela Debora, MAIER Alexandra Maria, BONDREA Ioan, OPREAN Constantin, MĂRGINEAN Ion, MOLDOVAN Alexandru Marcel, BOGORIN-PREDESCU Adrian, CIOARĂ Gheorghe Romeo, DAN Ioan, Szekely Valentin-Gabriel, POLLNER Cosmina Andreea, IOSIF Mihail, SABĂU Dan, SABĂU Alexandru Dan și ŢÎȚU Aurel Mihail. Invențiile prezentate la Salon sunt cele care au intrat efectiv în concurs și au fost recompensate cu patru medalii de AUR, două medalii de ARGINT, Certificat de Participare fără medalie, dar și Premii Speciale (toate acestea sunt decise de Juriul Internațional): Premiul Special al TISIAS Canada (Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills), Premiul Special MyRIS (Malaysian Research & Innovation Society), Premiul Special INVENTARIUM SCIENCE Portugalia, Premiul Special al Ministerului Educației și Cercetării Științifice din IRAK, Premiul Special al Universității Politehnica din București, Premiul Special al Korea University Invention Association.

S-au făcut zece nominalizări pentru Marele Premiu al Salonului EUROINVENT 2018.          După deliberări Juriul Internațional a decis acordarea Marelui Premiu al Salonului EUROINVENT 2018 Universității „Lucian Blaga din Sibiu” pentru invenția prezentată sub formă de prototip funcțional „Scaun pentru lucru la PC cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale”, titularul invenției Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, inventatori fiind BONDREA Ioan, ŢÎȚU Mihail Aurel, OPREAN Constantin, MĂRGINEAN Ion, MOLDOVAN Alexandru Marcel, BOGORIN-PREDESCU Adrian.

Trofeul și Diploma de Excelență pentru Marele Premiul al Salonului Internațional EUROINVENT 2018 Iași decernat Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost primit de delegația universității, în prim plan fiind cei 17 studenți participanți de la Facultatea de Inginerie a ULBS, specializările Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Ingineria Transportului și Traficului, anii de studiu 3 și 4.

Cei 17 studenți ai universității sibiene au prezentat, în echipe, alături de inventatorii prezenți, invențiile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și au fost recompensați de către cei abilitați cu Certificate de participare și cu Diplome de excelență pentru modul în care și-au îndeplinit misiunea și activitățile pe parcursul desfășurării Salonului în cadrul standului Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Juriul Internațional și organizatorii au felicitat public delegația Universității „Lucian Blaga” din Sibiu pentru profesionalism, organizare, competență în cercetare și perseverență. Delegația Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost cea mai numeroasă delegație dintre cele participante și a numărat 25 de persoane.

Mulțumiri speciale SC Phonix Laser SRL Sibiu și personal domnului Director General ing. Dumitru ȘERBAN pentru sprijinul și suportul deosebit pe care îl acordă necondiționat inventatorilor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu de peste 10 ani de zile.

În acest an, la Iași, am fost înconjurați de oameni minunați, care știu să aprecieze efortul și munca depusă, care știu să contribuie la susținerea valorilor umane și profesionale, care au apreciat foarte mult studenții noștri dar și Prototipurile funcționale prezentate, oameni care putem afirma fără teamă că ne iubesc și ne apreciază pentru ceea ce suntem și pentru ceea ce facem. În spatele unor astfel de recunoașteri internaționale este foarte multă muncă intelectuală, dar și fizică, ce nu este conștientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopți necesare pentru a aduce o invenție brevetată sub forma unui prototip funcțional în fața tuturor este impresionant, dar este rezultatul pasiunii nemărginite și a speranței că prin ceea ce noi facem putem să aducem o contribuție importantă în ceea ce ar putea însemna schimbarea în bine. Toți inventatorii din orașul Sibiu care la momentul actual lucrează în acest domeniu pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (chiar dacă nu toți sunt angajații universității) se străduiesc să țină pasul cu „Noul” promovând în țară și străinătate imaginea școlii de inventică de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Noi, cei care am participat la acest concurs internațional de la Iași, împreună cu cei 17 studenți pasionați de invenții, care au parcurs toate activitățile teoretice și practice ale „Cercului Științific de Proprietate Intelectuală de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Cercul Științific PatLib Sibiu” (cercul științific este desfășurat din 4 iulie 2016 cu sprijinul, suportul logistic și științific al OSIM București, lucru care conduce la un Respect și Recunoștință din partea noastră), ne-am aflat pe primul loc pe podiumul celor laureaţi și am adus acasă „Marele Premiu al Salonului Internațional de Invenții EUROINVENT 2018” (EUROINVENT 2018 GRAND PRIZE), promovând astfel într-un mediu extrem de elevat imaginea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu!

Sibiu, 3 iunie 2018

Inventatorii invențiilor prezentate
din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
la EUROINVENT 2018 Iași