În perioada 20-22 mai 2024, la Cluj-Napoca, a avut loc Olimpiada Națională FANUC WorldSkills-Integrare de roboți industriali. La olimpiadă au participat echipe de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Politehnica din București.
Echipele, compuse din doi studenți și un cadru didactic îndrumător, s-au întrecut timp de trei zile în diferite probe de concurs, desfășurate exclusiv în limba engleză, pentru a-și demonstra abilitățile și cunoștințele de programare și utilizare a roboților industriali. Scopul final al aplicației a fost realizarea unui proces de șlefuire. Concursul, organizat în parteneriat de către FANUC România și Fundația WorldSkills România, are ca obiectiv pe termen lung aprofundarea cunoștințelor, abilităților și experienței practice ale studenților din universitățile tehnice românești în programarea și integrarea roboților industriali în perspectiva dezvoltării unei cariere profesionale într-un domeniu de foarte mare actualitate.
În urma celor trei zile de concurs, Ioan-Alexandru Boitor și Ionică-Alexandru Sterp, studenți în anul III la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Inginerie, specializarea Robotică, s-au clasat pe locul III.
„Am avut parte de o experiență inedită la Olimpiada Națională WorldSkills de Programare a Roboților Industriali FANUC, desfășurată pe parcursul a trei zile. A fost o provocare intensă, dar și o oportunitate extrem de interesantă. Am învățat cât de importantă e munca în echipă pentru terminarea task-urilor. A fost ocazia perfectă de a pune în practică tot ce am învățat la cursuri și de a ne perfecționa abilitățile de rezolvare a problemelor. Ne-a oferit, de asemenea, o perspectivă clară asupra cerințelor și provocărilor întâlnite în industrie. Pe lângă toate acestea, am fost foarte bucuroși să reprezentăm Facultatea de Inginerie din Sibiu și să arătăm ce putem realiza. Această experiență ne-a motivat și mai mult să continuăm în acest domeniu”.(Ionică-Alexandru Sterp și Ioan-Alexandru Boitor, membrii echipei ULBS)