Prof Turcu 2015

Doliu in Facultatea de Inginerie!

In memoriam

Prof.univ.dr.ing. Nicolae Turcu (17.09.1951 – 08.11.2015)

În dimineața zilei de 08.11.2015 s-a stins din viață, după o lungă și grea suferință, profesorul universitar dr.ing. Nicolae Turcu, din cadrul Departamentului M.E.I. al Facultății sibiene de inginerie.

După efectuarea studiilor gimnaziale și liceale la Sibiu, le-a urmat pe cele universitare, în domeniul Tehnologiei Construcțiilor de Mașini, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde ulterior și-a susținut și doctoratul sub conducerea succesivă a doi remarcabili specialiști în domeniul prelucrărilor prin deformare plastică la rece, prof.univ.dr.ing. Iosif Tapalagă, decedat înainte de finalizarea tezei, și prof.univ.dr.ing. Gheorghe Achimaș, sub conducerea căruia Nicolae Turcu și-a finalizat teza.

La terminarea facultății, în contextul uzanțelor vremii, a preluat (prin repartiție) un post de inginer stagiar la Întreprinderea de piese auto din Sibiu (astăzi COMPA), înainte de a se încadra, prin concurs, asistent universitar la Facultatea de Mecanică din Sibiu, grupul de discipline Prelucrarea prin presarea la rece a materialelor. În acest context a urcat succesiv treptele ierarhiei universitare, încheindu-și activitatea didactică ca profesor universitar. A fost un profesor deosebit de serios în munca pe care și-o alesese, apreciat de studenți, un coleg și un prieten desăvârșit.

Ca specialist în domeniul menționat și-a legat numele de prelucrarea prin deformarea volumică rotativă – danturarea prin copiere cu role în mișcare planetară, procedeu de prelucrare pentru prima dată cercetat în țara noastră. A abordat probleme tehnologice precum și unele legate de construirea unor echipamente în stare să asigure danturarea prin copiere cu role aflate în mișcare planetară.

Prin moartea colegului prof.univ.dr.ing. Nicolae Turcu, școala tehnică sibiană pierde un valoros confrate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Conducerea Facultății de Inginerie din Sibiu