Image00353

Olimpiada Națională FANUC WorldSkills – Integrare de roboți industriali

În 26-27 aprilie 2023, la Cluj-Napoca, a avut loc Olimpiada Națională FANUC Worldskills – Integrare de roboți industriali. La olimpiadă au participat patru echipe de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica din București.

Cele patru echipe finaliste, alcătuite fiecare din câte doi studenți și un cadru didactic îndrumător, s-au întrecut timp de 2 zile, în patru probe de concurs, desfășurate exclusiv în limba engleză, în a-și demonstra abilitățile și cunoștințele de programare și utilizare a roboților industriali. Concursul, organizat în parteneriat de către FANUC România și Fundația WorldSkills România, are ca obiectiv pe termen lung aprofundarea cunoștințelor, abilităților și experienței practice ale studenților din universitățile tehnice românești în programarea și integrarea roboților industriali în perspectiva dezvoltării unei cariere profesionale într-un domeniu de foarte mare actualitate.

În urma celor două zile de concurs, Cătălin-Marian Orzan și Andrei Urluescu, studenți în anul III la Facultatea de Inginerie a ULBS, specializarea Robotică, s-au clasat pe locul III.

„Participarea noastră la Olimpiada Națională WordSkills de Programare a Roboților Industriali FANUC a fost o experiență de neuitat, care ne-a dezvoltat abilitățile de organizare și management și ne-a oferit o viziune mai detaliată și complexă asupra domeniului roboticii industriale. Am fost foarte încântați să participăm la această competiție extraordinară, care ne va ajuta mult în cariera noastră și suntem mândri de faptul că am reușit să ne depășim limitele și să ne concentrăm asupra obiectivelor noastre.”

Cătălin-Marian Orzan și Andrei Urluescu, membrii echipei ULBS

Aflându-se la prima ediție, experții români și organizatorii au primit sprijinul Expertului European în Integrare de Sisteme de Roboți, doamna Karla Kosch, expert britanic de origine română. Doamna Kosch a participat la Olimpiadă în calitate de președinte al juriului.

,,Prima Olimpiada Națională de Integrare de Roboți Industriali desfășurată la Cluj-Napoca a dezvăluit talente din patru mari universități. Munca depusă cu dedicație de echipele de studenți din Cluj, București, Sibiu și Iași a fost cu atât mai evidentă cu cât concursul a fost susținut în limba engleză, un pas îndrăzneț și lăudabil, care aduce România cu un pas mai aproape de competițiile internaționale. Felicitări organizatorilor – FANUC România și WorldSkills România – pentru această inițiativă unica și mult succes la EuroSkills Gdansk în septembrie 2023.”

Karla Kosch, Lector în Inginerie, Northen Regional College, Irlanda de Nord